Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

4. 1. 2015.

св. Теофан Затворник
Самољубље

Откуда страсти? Ни један се човек не рађа са одређеном страшћу. Свако од нас долази на овај свет само са семеном свих страсти - самољубљем. Ово семе се потом животом и слободним деловањем развија, расте и разгранава у велико дрво, које својим гранама покрива сву нашу грешност, или читаву област грехова, јер се сваки грех неизоставно већ крије под њим или виси на некој његовој грани.

Самосажаљење и самоугађање директно сведоче да у срцу преовладава „ја“, а не Господ. Самољубље је грех који живи у нама, од кога долази сва наша грешност и који, све док се налази у души, грешним чини читавог човека, од главе до пете. А када је човек грешан, како ће до њега доћи благодат? Неће доћи, као што пчела не иде тамо где је дим.

Присуство самољубља је знак да првобитна одлука о служењу Господу није до краја и правилно уобличена. Та одлука има два краја: један - нека се одрекне себе... и други: за Мном нека иде. Први захтева потпуно гушење егоизма или самољубља, те сходно томе подразумева да се не допусти самоугађање и самосажаљење, ни велико ни мало. Дакле, где је ово присутно, тамо одлука није била потпуна.

Самоугађање је - устројство душе према коме она све чини само да би угодила себи, насупрот захтевима савести и саветима страха Божијег...


Извор: св. Теофан Затворник, Речник хришћанског опитног живота, издање Библиотеке Образ светачки, стр. 157


Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.