Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

31. 12. 2014.

Колики је грех помињање јеретика на проскомидији

„У манастир (Светопавловски) је дошао енглески посланик. Треба рећи да су сви монаси манастира били родом са јонских острва, која су била у енглеском поседу. Посланик је замолио да га помињу у молитвама. Јеромонах који је служио га је помињао не само на јектенијама, него и на проскомидији. Поколебавши се, касније је отишао код духовника и изнео му своје сумње. Духовник га је изгрдио што је помињао јеретика и рекао да три године не сме да служи Литургију. Јеромонах није био убеђен у исправност епитимије. Стога је отишао до оца Илариона. Он се запрепастио када је чуо шта се десило. Потом му је одлучно рекао да више уопште не треба да служи.

После повратка у манастир јеромонах је одбијао да служи. Игуман је тражио да сазна у чему је ствар. Када је чуо да су му оба духовника забранили, почео је да их грди, називајући их неразумним. Зар због ситнице помињања протестанта да се одлучује од служења.

Али Богу се не може ругати без последица. После Литургије, јеромонаху је ударила крв на нос и ничим се није дала зауставити. На уразумљење многих, он је умро. Догађај се прочуо по целој Светој Гори.“

Извор: Јеромонах Антоније Светогорац, Атонски подвижници деветнаестог века, издање манастира Хиландар, 2001, стр. 257.
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.