Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

31. 3. 2014.

Пасха пре Пасхе за Цркву ИПХ Грчке
Синодско саслужење јединства и исповедања вере

Недеља, 23. март 2014.

Са византијском величанственошћу остварено је данас, на Крстопоклону недељу, у манастиру св. Николаја, Пеанија (Атика, Грчка), прво саслужење уједињења Православних Цркава Грчке, Румуније и Руске Заграничне Цркве, које држе Предање Православне Цркве.

Манастирски саборни храм је од раног јутра био преплављен од стране верних. На Божанственој Литургији је началствовао Његово Блаженство Архиепископ Атински и све Грчке г. Калиник, уз саслуживање мноштва архијереја, првојерарха Руске Заграничне Православне Цркве, Митрополита г.  Агатангела, и његовог Епископа, Георгија, Епископа Болградског, са тројицом представника Румунске Цркве под Митрополитом Власијем, г. Дионисијем Галацким, г. Антонијем Плоештским и г. Евлогијем Сибињским, и Њиховим Високопреосвештенствима и Преосвештенствима г. Јустином Еврипијском, г. Геронтијем Пирејским, г. Хризостомом Атичким, г. Димитријем Америчким, г. Кирпијаном Оропским, г.  Григоријем Христијанопољским, г. Фотијем Маратонским, г. Амвросијем Филипским, г. Амвросијем Метонским, г. Силуаном Лунијским, г. Климентом Гардикијским и г. Авксентијем Фотичким.

Поруку Синода прочитао је Генерални секретар Светог Синода, Епископ Маратонски г. Фотије, док је беседу одржао Митрополит Оропски, г. Кипријан.

За певницом је појао православни црквени византијски хор г. Михаила Макриса.

Посебно дирљиво било је присуство моштију Првојерараха наше Цркве, блажене успомене, Митрополита Хризостома (бившег) Флоринског, и Архиепископа Акакија, као и присуство старца Митрополита Акакија Атичког и Дијавлијског.

То је био историјски дан за Цркву ИПХ Грчке. На овај дан, пре 90 година, дошло је до промене календара. Прошло је 90 година прогона, патњи и подела. Бог љубави, Господ Бог наш Исус Христос, на овај значајан данашњи дан је благоволео да благослови трудове наше свете борбе, православних клирика и мирјана, заједничким саслужењем уједињења Његових чеда. Током саме литургије, сви присутни јерарси, свештеници, ђакони и верници били у сузама због чуда које су доживели.

Да, најзад је то и чињеница, Истински Православни Хришћани Грчке су сада једна породица, са Архиепископом Калиником Атинским на челу.

Погледајте слике са саслужења у наставку. За више слика, посетите овај вебсајт.


На другим језицима:
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.