Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

18. 3. 2014.

Дијалог између Цркве ИПХ Грчке и Православне Црквене Заједнице Супротстављених

Тринаеста заједничка изјава

У четвртак 7./20. фебруара 2014, у манастиру св. Кипријана и Јустине у Филију, Атика, остварено је 13. заједничко заседање Комисија за дијалог Цркве ИПХ Грчке и Православне Црквене Заједнице Супротстављених.

Били су присутни сви именовани чланови обе Комисије, осим одсутног у иностранству Преосвећеног Амвросија Метонског.

Током саветовања се поново расправљало о нацрту Заједничког текста историјско-црквене садржине, са насловом „Истински Православна Црква насупрот јереси екуменизма - догматска и канонска питања“, учињене су коначне допуне и ревизије, и нацрт је примио свој коначни облик. Према томе, дискусија о еклисиологији је приведена крају.

У наставку се расправљало о другим различитим питањима, углавном пастирске природе, о којима је доношена следећа сагласност:

1. Питање Причешћивања је ствар коју одређује духовник сваког појединог верника. Они који се причешћују Пречистим Тајнама треба да пребивају у покајању, да се редовно исповедају и да се припремају на одговарајући начин. Припрема обухвата и пост, чије трајање одређује духовник, сагласно духовном стању самог појединца. Могу да се причешћују само чланови Истински Православне Цркве.

2. Потврђено је заједничко убеђење о великом значају богонадахнутог Откривења св. Јована Богослова, нарочито у данашње време, када се синкретистичка апостасија (=отпадништво) јако раширена.

3. Потврђено је прихватање и поклоњење свим иконографским типовима светих икона, које су биле прихваћене од стране Цркве све до раскола 1924. године /које је Црква прихватала све до раскола 1924. године.

4. Потврђено је да се од стране Истинског Православља не прихвата поштовање као светитеља новојављених наводних светитеља који су преминули након раскола 1924. године, и (до краја) остали у општењу са екуменистима-сергијанцима.

Обе Комисије су констатовале успешан завршетак посла који им је био поверен. Шта више, наставиће се сарадња обеју страна посредством Секретаријатâ Комисија, са циљем да се приведе крају све што је започето, и састављања неких других докумената. За то време, биће настављен дијалог између Комисијâ, различитих састава, са циљем расправе о канонским и практичним питањима.

Договорено је да ће следеће заједничко саветовање обе Комисије у садашњем саставу имати процедурални карактер, са циљем потписивања Заједничких закључака овог дијалога бити одржано у сали код храма св. Апостола Петра и Павла у Дафни, Атина, током Друге недеље Поста.

Од стране Заједничког Секретаријата Комисија за дијалог
Дафни-Фили
14/27.2.2014.
На другим језицима:
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.