Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

31. 3. 2014.

Црквени документ уједињења:

оригинал, преводи, погрешна тумачења

С обзиром да се много причало на различитим интернет страницама (углавном оним које нису на грчком језику) о исправном значењу одређених параграфа црквеног Документа уједињења: „Истински Православна Црква насупрот јереси екуменизма: Догматска и канонска питања“, који је био потписан од стране Истински Православних Грка, Румуна и Руса, у петак 8./21.3.2014. Свети Синод Цркве ИПХ Грчке даје следећа појашњења:
  1. Само текст на грчком, који је био потписан, се сматра аутентичним.
  2. Преводи који круже непрестано се исправљају чим се примети извртање значења у односу на грчки оригинал.
  3. Чак и грчки оригинал, с обзиром да је написан на „катаревуси“, као званични црквени документ, није лако разумљив широј јавности и лако се може погрешно разумети. Из тог разлога и јесте, на заседању Светог Синода 21. фебруара / 6. марта, „примећена потреба да се у непосредној будућности разради парафразирање текста у једноставнији језички облик“. Ово парафразирање неће бити само просто превођење, већ ће садржати и додатна тумачења, где год то буде потребно.
  4. На крају, наглашавамо да је очигледно да овај црквени документ нема ауторитет једног Ороса Свеправославног Сабора и да подлеже исправкама. Расправа о овом документу ће у великој мери помоћи формулисању Ороса и канона Великог Сабора Истински Православне Цркве када он буде сазван.

На другим језицима:
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.