Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

14. 2. 2014.

Број протокола γ -  1830.                          Атина, 23.11/6.12.2013.

Обавештење
Свом клиру и верном народу наше земље

Љубљена чеда Цркве Христове,
Свети Синод Цркве ИПХ је на заседању 10/23. октобра 2013. расправљао о псеудо-светитељима екумениста последњих времена и опасности обмане верних од стране систематске пропаганде. Из тог разлога скрећемо пажњу свом клиру и верном народу Цркве која није новотарска, да не би постали жртве ове пропаганде. Нико ко је скончао у расколу и ко је био у општењу са јересју екуменизма не може да се поштује као свети од стране Цркве. Они не испуњавају критеријуме светости које је Црква Христова прихватила од самог почетка.
Наравно, већ угашени Фанар (=Светионик)[1] непрестано проглашава као светитеље многе новојављене старце, са циљем да утврди ту обману према којој и они који су у општењу (заједници) са екуменистима могу да се посвете и да представљају пример за подражавање, па онда према томе и не постоји разлог за ограђивање (=одвајање) од оних који се противе јереси екуменизма. Да би ово схватање постало још прихватљивије, екуменисти у својим синодским актима проглашавања светитеља мешају са лажним светима из недавних времена и истинске Свете прошлих векова, као што је преп. Никодим Светогорац и преп. Козма Етолски. Али ми исправно разликујући добро од зла, старе и истинске Свете прихватамо и без њихових патријаршијских одлука, а новојављене старце одбацујемо. Надамо се да су ушли у рај, али они за верне не представљају пример за подражавање.
То важи и за проглашене као свете новојављене старце од осталих Патријаршија повређених на исти начин од екуменистичке и сергијанистичке прелести, као што је Московска Патријаршија. Због тога нису дозвољена поклоничка путовања ни парохијски излети на поклоњење моштима тим новојављеним псеудо-светима, као ни њихово индивидуално поштовање као стварних Светих, живописањем икона и вршењем службе њима.
Свете личности су постојале и у последњим деценијама, али они који су се посветили припадали су реду војинствујућих против новотарије папског календара и јереси екуменизма. По питању њих ускоро ће бити донешена и синодска одлука Цркве.
Поводом тога се молимо да преостало време Божићног Поста сви проведете у скрушености и молитви.

По заповести Светог Синода
Генерални Секретар
Епископ Фотије Маратонски

На другим језицима:

Напомена:
[1] Фанар, што у преводу на српски значи светионик, фењер, лампа, лампион, је део Константинопоља где се налази Патријаршија. Овај назив се користи као синоним за Константинопољску Патријаршију. – прим прев.

Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.