Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

3. 11. 2013.

Реаговања на скидање анатеме из 1054. године

 Проглас
Свете Горе Атоса побожном православном
грчком народу и целој Православној Цркви

Доле потписани Оци Свете Горе, игумани, свештеномонаси и монаси, сазнавши за недавне сплетке и завере против наше беспрекорне православне вере од стране папског устанка и проунијатских дела и речи Васељенског патријарха и његових сарадника, објављују велегласно да ми одбацујемо ове унијатске тежње и склоности, и остајемо чврсти и непоколебани у нашој православној вери, следујући у свему овоме што су божански Пророци пророковали, Богообјављујући Апостоли, скуп богоносних Отаца, седам светих Васељенских и других помесних сабора учинили, имајући за Главу Крајеугаони Камен, Христа нашег Бога, и уопште држећи се свега што наша православна вера учи, било словом или својим Светим Предањем, одбацујући ''јединство'' или ''сједињење'' које про-унијати пропагирају у последње време.

Ако римокатолици и други јеретици желе да се врате православљу, слободни су да дођу и траже милост од Бога, пригрливши у потпуности догме и Предање наше беспрекорне православне вере. Ни на који начин није целисходно да ми православни трчимо ка њима на рачун Истине. Ми позивамо Васељенског патријарха да престане са својом про-унијатском делатношћу, јер, ако остане упоран, ми ћемо се њега одрећи. Објављујемо унапред да ћемо до свог последњег даха исповедати православље, чак пролити своју крв ако прилика захтева, подражавајући вечне примере наших претходника и узвикујући са блаженим Јосифом Вријениосом: ''Никада те нећемо одбацити, вољено православље! Никада вас нећемо изневерити, о поштовани Оци! Никада те нећемо напустити, мајко побожности! У теби смо рођени, у теби живимо, у теби ћемо се и упокојити. И ако време захтева, умрећемо хиљаду пута за тебе!''

Ми хвалимо преосвећеног архиепископа Православне Цркве у Грчкој и целу православну јерархију Грчке због њиховог чврстог става у Православљу и објављујемо свима да стојимо на њиховој страни.

На Светој Гори,
23. јануара 1964. (стари календар)

Игуман Дионисијата архимандрит Гаврило, и браћа у Христу са мном
Игуман свете киновије Григоријата архимандрит Висарион, и браћа у Христу са мном
Игуман светог манастира Симонопетра архимандрит Харалампије
Игуман светог манастира Ксенофонта архимандрит Евдоким, и браћа у Христу са мном
Епитропи светог манастира Ивиорона старац Агатангел, проигуман Методије, старац Геврасије, ивиронски свештеномонах Атанасије, и сва наша браћа у Христу

Затим следи преко стотину потписа свештеномонаха, отшелника, проигумана, стараца, братије, монаха, житеља испосница, келија и других манастира на Светој Гори.

Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.