Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

10. 11. 2013.

Азбука Православља
користан руски документарни филм

Филм је снимљен у Русији (Московска Патријаршија) и због тога приказује руске богосужбене праксе које се у неким детаљима разликују од српске и грчке праксе, нпр. где се пале свеће у храму, ношење напрсног крста од стране свештеника, чин проскомидије и облик просфора, типик Свеноћног бдења, неки датељи на Литургије, итд...

На неким местима постоје грешке у српском преводу, као нпр: 1. део 7:35, 3. део 13:03, 4. део 01:29, 7. део 11:47, итд.

У филму је приказан обред крштења обливањем (6. део 09:45-10:00), а не погружењем, што је наприхватљиво према учењу Православне Цркве, уколико такво крштење није обављено у ванредним околностима када не може да се обави потпуно погружење, као што су самрт и тешка болест (клиничко крштење), уз благослов надлежног епископа.
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.