Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

3. 5. 2014.

Митрополит Филарет (Вознесењски)
Подсетник православног хришћанина


1. Памти: ти си син (кћер) Православне Цркве. То нису празне речи. Памти на шта те то обавезује.

2. Живот земаљски брзо пролази. Нећеш ни приметити, а пролетеће. Али њиме ће бити одређена вечна судбина твоје душе. Немој то ни на трен заборављати.

3. Труди се да живиш благочестиво. Моли се Богу у цркви, моли се Богу код куће са страхопоштовањем, са вером, са преданошћу вољи Господњој. Извршавај света и спасоносна правила Цркве, Њене типике (уставе) и заповести. Изван Цркве, изван послушности Њој – спасења нема.

4. Дар речи велики је Божији дар. Он човека оплемењује, немерљиво га уздиже изнад свих других земаљских створења. Али како га само сада злоупотребљава развраћено човечанство. Чувај тај дар и умеј да користиш реч на хришћански начин. Не осуђуј, не празнослови. Као ватре чувај се сквернословља и саблажњивих речи. Не заборављај речи Господа Спаситеља: „јер ћеш због својих ријечи бити оправдан и због својих ријечи бити осуђен“... Лаж не допуштај. Свето Писмо сурово упозорава ''погубиће Господ све који говоре лаж''...

5. Љуби ближњега свога као самога себе по заповести Господњој. Без љубави нема хришћанства. Памти: хришћанска љубав није саможива већ самопожртвована. Не пропусти прилику да учиниш дело љубави и милосрђа.

6. Буди скроман, чист и целомудрен у делима, речима и мислима. Не опонашај развратнике. Не узимај их за пример, избегавај блискост са њима. Без потребе немој имати посла са неверујућим – неверје је заразно. Увек и свуда буди скроман и пристојан, немој се заразити бестидним обичајима нашега доба.

7. Таштине и гордости се бој и избегавај их. Гордост је свргла с небеса највишег и најмоћнијег анђела. Памти: јер си прах, и у прах ћеш се вратити... Дубоко смири себе.

8. Основни задатак живота је – спасти душу за вечност. Нека то буде главни задатак и брига твога живота. Тешко онима који погубе своју душу небригом и лакомисленошћу.
Нека те Господ благослови и помогне ти.

Твој духовни отац
† Митрополит
Филарет (Вознесењски)


Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.