Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

13. 4. 2014.

Архиепископ Аверкије Сиракуски и Тројицки (†1976, РПЗЦ)
Да ли је дозвољено причешћивати оне који не живе у црквеном браку? 

Питање: Да ли се онима који не живе у црквеном браку може допустити да приступе Светој Чаши? Ја знам да се таквима обично не допушта, али овде је случај да муж никако не жели црквени брак и противи му се, а жена, напротив, и себе и децу жели да васпитава хришћански.

Одговор: Православне хришћане, који су православни по рођењу, али упорно не желе да освештају своју телесну заједницу са лицем другог пола црквеном Светом Тајном брака, не треба ни у ком случају пуштати да се причесте Светим Христовим Тајнама, како се не би причешћивали "себи на суд или осуду".

За православне хришћане законит је само брак који је закључен у цркви и освештан црквеним венчањем. Сваки друти облик телесне заједнице за православне хришћане не представља ништа друго до греховну, блудну везу због које, према канонима, подлежу одлучењу од причешћа Светим Христовим Тајнама, на периоде различите дужине, у зависности од карактеристика и степена греха.


Издање: Архиепископ Аверкије Сиракуски и Тројицки (Таушев): Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа: Питања и одговори о црквеној побожности и бризи за душу, Бибилиотека Образ Светачки, Београд, 2007.
Извор: www.svetosavlje.org
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.