Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

25. 2. 2014.

Протојереј Василије Николајевић
Каква лица треба бирати и препоручивати за кумове?

Свештеник је дужан бринути се, да кумови, били они ма кога звања и стања, знају барем основне истине вере православне (Символ вере) схваћају своје назначење да тако узмогну и своју духовну децу (кумчад) васпитати у духу православља и благочастија (прав. испов. П. Могиле ч. I. вопр. 103. књ. о должн. пресв. приход. §. 80.) – Бл. Августин у беседи 222. каже: „Вас прије свега, како мужеве тако и жене, који кумовасте деци, опомињем да се сећате, да сте старатељи оних, које примисте из св. бање; с тога их свагда учите да чистоту чувају, правду љубе, љубави се држе, а прије свега и сами знајте символ вере и молитву господњу, и научите вашу духовну децу.

Свештеник, дакле, треба да научи своје парохијане, да код избора кумова при крштењу њихове деце пазе нарочито на моралне способности, а не на њихово материјално стање. Позив кумов није да богато дарива кумче новцем или скупоценом тканином, него да му буде у животу потпора, да га руководи и назидава.

Добро је да добар пастир претходно ступи у споразум са родитељима и да има гледе избора кума послужи својим саветом и предлогом. (А. Т. Хоӥхцкӥ провѣ. руч. Для свящ. сл. прп соверш. Св. таинь. Остд. IV. §. 36.).

Извор: Протојереј Василије Николајевић, парох иришки, објављено у Источник г. 1906. бр. 2. стр. 51. (Грубач) а према Практични свештеник, 1. и 2. свеска, Нови Сад, 1907.
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.