Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

11. 5. 2013.

Обавештење о одлукама Свештеног Синода из 8./21.2.2013.

У четвртак 8./21.3.2013. у сали код храма „Цвет који не вене“ у Пиреју, заседао је Свештени Синод Цркве ИПХ Грчке и донео следеће одлуке:
  1. Саставио је целокупну анализу синодске прославе Богојављења, и поверио високопреподобном архимандриту о. Григорију Тавлариосу састављење извештаја о побољшању организације.
  2. Бавио се питањима тзв. «претпостављене (аутоматске) сагласности» и одлучио да задужи за давање мишљења православног проф. медицине пре доношења коначне одлуке. [1]
  3. Прихватио је издавање Енциклике клиру Цркве ИПХ која подсећа на држање канонског поретка по питању свештенодејства при прелажењу у друге епископске епархије.
  4. Био је обавештен од стране Његовог Преосвештенства Генералног секретара о формирању одељења за Црквено образовање састављеног од осам клирика и лаика студената.
  5. Испитао је молбу Синода Дамаскина Балабанова, који себе назива Митрополитом Московским, за црквено општење са Црквом ИПХ, која је поднесена прошлог јула. Након протеклог периода - скупљања података и информација о тражитељима и релевантног Извештаја високопреподобног јеромонаха о. Јосифа Микића, Свештени Синод није прихватио молбу.
  6. Расправљао је о црквеном стању у Сирији, након присупања свештеном клиру свештеника о. Спиридона Тануса, Сиријца по пореклу, и информација који су донели Свештеном Синоду представници православних Сиријаца који су дошли из Антиохије.
  7. Прихватио је молбу о приступању игумана јеромонаха о. Антонија Гојка са братством свештеног манастира Утешитеља, из Житомира, Украјина, и верника који их прате.
Напомена:
[1] Ради се о закону према коме, уколико се човек не изјасни да је против, сматра се да је аутоматски сагласан да после "клиничке" смрти може да му се из тела узме било који орган.

Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.