Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

24. 3. 2013.

св. Јефрем Сирин

О посту

Ево сад је најпогодније време, ево сад је вријеме спасења (2. Кор. 6,2). Сада је наступило време када се примају молитве и мољења.

Сада је Царство Божије близу свакоме који служи Богу у истини, због тога што су наступили дани чистога поста за онога који стварно у чистоти пости.

Према томе, љубљени, држимо овај пост са ревношћу и чистим срцем, због тога што је он сладостан и пријатан за оне који проводе ове дане свето. Употребимо овај свети пост на борбу са ђаволом, због тога што без поста и молитве нико не може да победи злога. Употребимо овај пост, љубљени, да би тражили и молили за милосрђе од Свеблагог и Милосрдног, Који не одбацује онога који тражи. Овај пост, љубљени, отвара врата небеска, због тога што нас уздиже са земље и узноси нас на висину.

Овај пост, љубљени, радује Анђеле и Хранитеље наше, због тога што помоћу поста постајемо њихови сродници. Овом посту се радује и Христос Господ наш, ако само постимо са љубављу, надом и вером.

Овом посту, љубљени, радују се свети пророци, због њега ликују апостоли и мученици, због тога што су се сви они са неуморном ревношћу подвизавали у посту.

Овај пост, љубљени, држао је и кротки Мојсије, и њиме творио чудеса, због њега је био удостојен да види Бога. Овај пост, љубљени, држао је и Илија, и због тога се удостојио да буде узнет на огњеној кочији на небо. Овај пост, љубљени, држао је дивни младић Данило, и због тога је био прослављен и затворио је уста лавовима. У том посту, љубљени, са светом ревношћу подвизавала су се три младића, бачена у пећ, и угасила силу огњену.

Овај пост, љубљени, држали су свети пророци, по четрдесет дана без хлеба и воде.

И апостоли, ученици Господа нашега и проповедници вере, држали су овај пост, иако су прелазили са места на место. Сам Спаситељ наш држао је пост, и научио нас на који начин смо ми дужни да постимо, да водимо борбу са злим и да одолевамо сатани.

Према томе, љубљени, држимо овај пост ревносно, као што смо научени од Господа нашега, да бисмо некада имали част у Његовом Царству.

Нека држе овај пост пре свега свештеници, у чистоти, непорочно, свето, без икакве нечистоте. Нека га држе, такође, строже од осталих ђакони, и да служе Богу свето, ратујући са злим. Да држе овај пост и сви старци, обукавши се у туговање због пређашњих својих грехова и безакоња. Нека држе овај пост мужеви, заједно са својим женама, чувајући себе чистим од сваке обмане које непрестано измишља зли. Нека држе овај пост и деве, да би, када опет дође Господ наш у слави, ушле заједно с Њим у брачну ложницу. Нека држе овај пост и родитељи, и при том нека траже милосрђе Божије за своју децу. И младост, љубљени, нека држи овај пост, због тога што је њој потребно да се мужаствено бори са човекоубицом ђаволом. Такође и деца, како и најмања, тако и она одраслија, нека држе заједнички овај пост, једни до трећег, а други до шестог и до деветог часа. Сва Црква и сва њена чеда, сваког сталежа и звања нека пости, и са горећом љубављу нека тражи и моли Бога. Нека посте и моле се у то време богати и нека деле милостињу сиромашнима, беднима и убогима. Нека посте и моле се у овом светом посту убоги, молећи Спаситеља нашега, да задовољи њихове потребе. Нека посте и моле се Христу у време овог поста сироте, вапијући Богу, да Он постане њихов Отац и Господ. Много нека посте удовице, молећи Христа, да их уместо мужева Он храни и чува у удовиштву.

Помоћу овог светог поста човек се узноси на небо и уздиже се у рај, ако само пости у потпуној чистоти. Овим светим постом човек прославља Бога и свакоме, који ревносно држи пост, Он отвара двери милосрђа.

Овај свети пост држала je Ниневија, подстакнута Јонином проповеди; и људи и стока постили су четрдесет дана. Овим светим постом прославили су се патријарси, пророци, праведни и сви благочестиви. Овом светом посту учили су апостоли, ученици Сина Божијег, и привели народе од заблуде ка истини. Овим светим постом су благословени и победоносни мученици укрепљавали своја тела, идући под мач, у огањ и на сва друга мучења. О, како си велик ти, дане поста! Блажен је онај који те проводи као што треба. Свако ко се теби потчињава, на крилима се узноси на небо. Али онај, ко постећи, мрзи свога брата, он је пред Богом исти као и онај који се предаје преједању, због тога што је испуњен преваром и мржњом, и изгубио је љубав нашега Господа. Ко пости и гневи се, и таји у срцу своме непријатељство, он мрзи Бога и спасење је далеко од њега.

О, како си предивна ти, молитво! Блажен је онај ко ревносно упражњава молитву; њему се, ако је само чист од било какве обмане, не приближава зли. Али обрати пажњу на то, да је Спаситељ наш рекао чистоме стаду Својих ученика, када их је учио молитви: Оче наш, Који си на небесима. Он нас учи да се молимо: и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим (Мт. 6; 9,12). Према томе, види, Господ опрашта ономе који опрашта своме брату. Види, како је предивна молитва, којој су се научили ученици Христови, од истинског Пастира, због борбе за злим.

Према томе, ко у срцу има лажљивост, мржњу и осуђивање, он нека најпре очисти своју душу и тада нека дође и пости и моли се. Ко је према своме брату расположен непријатељски, мрзи га и подсмева му се; он нека се прво помири са својим братом и опрости му, и тада већ може да се приближава Господу. Ко жели да стане пред Бога, дужан је да пре тога опрости брату његов дуг. Једино пост и молитва таквог човека угодни су Богу.

Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.