Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

24. 3. 2013.

Св. Јефрем Сирин: О посту
<<< Претходна страна – 2. страна  

Какву корист ће нам донети ова молитва, ако не опростимо својим дужницима? Човече, ти си син праха земаљског! Види чему те је научио Господ твој, не пренебрегавај речи Господње, да не би Господ одступио од тебе и осудио те. Опрости ми дугове и грехе моје, како што ја опраштам ономе који ме је увредио. Опрости ми, како што и ја праштам, прими ме, као што и ја примам. Ако ти, човече, не прашташ свакоме који је сагрешио према теби, онда се немој замарати постом и молитвом. Ако брату своме, на ког си се због било чега разгневио, не опростиш његов дуг, онда потпуно узалудно постиш и молиш се. Бог те не прима. Због чега умртвљјујеш своје тело постом, мучиш своју душу глађу и жеђу, ако не примаш са љубављу брата свога, против кога у унутрашњости својој имаш гнев и мржњу? Ни твоја молитва, ни твој пост, ни мало ти неће помоћи, све док не постанеш савршен у љубави и надању вере. Ко негује у себи гнев, непријатељство, мржњу и раздор, он је непријатељ Божији, он је пријатељ сатанин! О колико су узвишени, браћо моја и љубав и пост и молитва и милосрђе према сиромашнима, беднима, сиротима и удовицама! Господ наш у Своме Јеванђељу назива блаженима сиромашне, ако су само чисти од свега злога, од блуда и од сваке срамне ствари.

Преломи хлеб и дај сиромашнима. Ти не дајеш своје. Бог је због тога дао теби у изобиљу, да би и ти давао другима. Довољно је теби насушног хлеба, као што си научен у молитви, због тога не сабирај себи сламу за огањ вечни и мучење. Види, Господ твој ти је обећао, да ако дајеш сиромашнима, у овом веку ће ти узвратити сто, шездесет, и тридесет пута, а у будућем веку ће те наградити вечним животом. Блажен је ко прелама свој хлеб и даје га сиромашнима, њему се радује Христос и узвраћа му Царством Небеским. Блажен је ко одева наге. Он ће бити обучен у ризу Царства и веселиће се некада у светлој ложници. Блажен је који разуме сиромаха и убогог, - говори Давид, - због тога и у дан зли избавиће га Господ (Пс. 40, 1), тј. у последњи дан спасиће га и избавиће га од геене и мучења и од црва који прождире и не умире. Обрати само пажњу на то да Спаситељ наш говори у Своме Божанственом Јеванђељу: Ходите благословени Оца Мојега; примите у посед свој блаженство, живот и утехе; јер огладњех, и дадосте Ми да једем; ожедњех, и напојисте Ме; странац бијах, и примисте Ме;... у тамници бијах, и дођосте Ми. Тада ће праведни, стојећи са десне стране нашег Спаситеља да кажу у одговор: Господе, када Те видјесмо гладна... или жедна, или сиромашног, и нахранисмо? Када Те видјесмо странца... или у тамници... и примисмо?

И рећи ће Христос праведницима, онима што Му стоје са десне стране: Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове Моје најмање браће, Мени учинисте. Ходите, наследите Царство, синови светлости, који стојите са десне стране Мени (Мт. 25,34-40). Гледајте, браћо моја, да не постанете плен огња и мучења. Тешко ономе, који ће бити бачен у геену, због тога што ће његово мучење да траје вавек и у векове векова. Али такође је вечно и блаженство и због тога, браћо моја, ревносно држите пост и приносите истинско покајање. Нек не буде никакве нечистоте у телима вашим и никаквог греха у удима вашим.

Гледајте, браћо моја, да се нико од вас не посрамљује развратом, јер ни над којим грехом се Бог тако не гнуша, као над развратом. Гледајте, браћо моја, да се код вас не чују гнусне речи и прекори, већ уместо њих узносите хвалу у славословље Богу. Гледајте, браћо моја, да не царује код вас гордост и надменост, већ уместо тога се обуците у смирење и кротост. Гледајте, браћо моја, да нико од вас не заволи крађу, јер такав где код да пође и да остане, одасвуд изгони благолов. Потпуно удаљите од себе прељубу и лажна сведочења, због тога што бацају у јаму погибли оне, који су криви због њих. Гледајте, браћо моја, да се нико од вас не куне Именом Свевишњега Бога, због тога што у уста која су створена због славословља Бога не треба да улази клетва! Поступајте, као што вас је научио Господ наш: Нека буде ријеч ваша: да, да; не, не (Мт. 5, 37). Син Божији, по доброти својој, показао нам је на пут живота, да би њиме узлазили у Царство делима правде. Због тога приносимо ревносно покајање, док још нисмо достигли онај век. Заволимо пост, молитву и добротворство према беднима и заволимо узајамно један другог, због тога што је љубав... пуноћа закона (Рим. 13, 10).

Све пролази, браћо моја, само ће наша дела да нас прате. Због тога спремимо попутнину за путовање, које нико неће да избегне. Хвала Божијем Логосу, Који се ради нас очовечио и због преизобиља Љубави Своје претрпео Страдања за род наш! Величање Оцу, Који је послао Логоса!

Алилуја Духу Светоме! Хвала Теби, Божанствена и Вечна Тројице, Којој приличи част, а нама нека буде милосрђе Твоје у свако време! Амин, амин.

Превод са руског: парохија св. Саве

Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.