Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

7. 3. 2013.

Дијалог између Цркве ИПХ Грчке и Православне Црквене Заједнице Супротстављених [1]

Прва заједничка изјава

29.12.2012/11.1.2013 у манастиру св. Кирпијана и Јустине у Филију, у Атици, одржан је први заједнички састанак комисија за дијалог Цркве ИПХ Грчке са Православном Црквеном Заједницом Супротстављених.

Били су присутни сви именовани чланови комисија, осим Његовог Преосвештенства Епископа Метонског г. Амвросија, који је био одсутан због лоших временских прилика у Јужној Осетији.

Овај први састанак је имао више формални и прoцедурални карактер, јер су била размењена званична синодска документа, у којима су потврђени  чланови поменутих комисија, прихваћене су предложене одредбе рада и одређени су чланови секретаријата.

У наставку, након опширне расправе у срдачној, братској атмосфери, одређен је дневни ред, на основу кога ће обе комисије систематски радити, почевши са расправом о еклисиолошким питањима. Дневни ред ће моћи да се измени током расправа консензусом обе стране.

Из заједничког Секретаријата Комисија за дијалог

На другим језицима:

Извор: www.ecclesiagoc.gr

----------------------------------------
[1] Кипријановци - прим. прев.
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.