Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

22. 5. 2017.

Обавештење: Свети Синод наше Цркве званично прибројао Сабору Светих Српске Новомученике пострадале у тзв. „Независној Држави Хрватској“


На предлог пастве из Србије Свети Синод Цркве ИПХ Грчке је на свом редовном заседању, дана 26.4./9.5.2017, званично прибројао Сабору Светих Новомученике Српске пострадале у Другом светском рату у тзв. „Независној Држави Хрватској“ (1941-1945).

Установљен је општи празник Новомученика 28. марта према црквеном календару (тј. 10. априла према грађанском), када се славе сви Новомученици заједно. 10. априла је основана тзв. „Независна Држава Хрватска“, када су и почела вероватно најсуровија гоњења на Православље у целокупној српској православној историји, што је и био повод за одређивање датума. С обзиром да овај датум увек пада у Великом Посту или Светлој Седмици, празновање се преноси на Недељу трећу после Васкрса. Појединачни Новомученици ће се славити према већ општеприхваћеним датумима међу Србима (нпр. Јасеновачки – 31. августа према црквеном календару, св. свештеномученик Платон Бањалучки – 22. априла итд.).

Званични чин прибројавања Сабору Светих („канонизација“) биће обављен у Србији.

Свети Новомученици Српски, молите Бога за нас!


Парохија св. Саве

Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.