Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

21. 12. 2015.

Митрополит Оропски и Филијски г. Кипријан
Годишњица благодарности и стваралаштва
март 2014. – март 2015.

(преузето са насловне странице званичног гласила Митрополије Оропске и Филијске Цркве ИПХ Грчке „Ὀρθόδοξος Παρέμβασις“, бр. 4, децембар 2014. - август 2015)

a) Марта месеца 2014. године, са врхунцем у Крстопоклону Недељу (10/23. марта), благовољењем Оца и Сина и Светога Духа, заступништвом Богородице и свих Светих, силом Часнога Крста, оствари се, уз одговарајућу припрему, и прослависмо Сједињење Православне Заједнице Супротстављених са Светим Синодом Цркве ИПХ Грчке под Његовим Блаженством Архиепископом и Оцем нашим Калиником.

Ово богоугодно Сједињење [1] у суштини је представљало повратак Православних Супротстављених у Матични Синод (букв. у Матерински Синод), са Којим је она прекинула црквене везе и општење 1984. године.

Ово Сједињење остварено је након вишемесечног богословског дијалога (2012-2014), који се завршио заједничким потписивањем црквеног документа са насловом: „Православна Црква и јерес екуменизма – догматска и канонска питања“ (7 глава, 14 страница).

Овом благословеном Сједињењу приступили су на тај начин и Истински Православни Румуније, под Митрополитом г. Власијем, и Руске Заграничне Цркве, под Митрополитом г. Агатангелом.

б) Да ли је, дакле, ово Сједињење, након 30-ак година неопштења, било и је ли у сагласности са Вољом Божанског Оснивача Цркве?

Богати духовни плодови овог Сједињења, као и његово свеопште прихватање, сведоче сами по себи да је Господ, Богородицом и Благодаћу Часнога Крста, благословио ово Сједињење и ојачао њиме Фронт оних који припадају Светоотачком Календару у односу на синкретистичку свејерес екуменизма.

Разна противљења, унутрашња и спољашња, у суштини неоснована и небогословска, једноставно су потврдила да је ово Сједињење било по Богу и да је представљало једну историјску прилику:
  • с једне стране, за унутрашњу обнову и „раст“ у Христу наше Мученичке (Исповедничке) Цркве,
  • а са друге, за интернационализовање његовог присуства и поруке, са перспективом једног заиста Великог Свеправославног Сабора антиекумениста, због супротстављања синкретизму било које врсте.
в) Током ових годину дана од Сједињења, март 2014 – март 2015, било је опипљивих резултата позитивних корака наше Цркве:
- Деловање Синода беспрекорно и на високом нивоу, показало је темељно значење истинског саборног система.
- Деловање међу-православног карактера порасло је и донело плодове за ојачање и проширење Сједињења.
- Наше богословско присуство и сведочанство, нарочито на интернету, али и у штампаним издањима, непрестано расте, побољшава се и учвршћује.
- Црквено благочешће поново се разгорело канонизацијама Светих, који су обогатили наш Календар.
- Спољашње мисионарење унапређеније је и систематски организованије стварањем нових Епископија и Митрополија.
- Међу-епископско присуство на разним празницима, годишњицама и манифестацијама било је веома значајно и сликовито.
- Наша Православна омладина показала се још више и примила нови снажан подстицај за Живот и Сведочење.
- Иницијативе појединачне и заједничке природе допринеле су дубљој и суштинској димензији Сједињења и његовом консолидовању.
- Пунота наше Цркве, благоверни Народ Божији, изражава „у вријеме и невријеме“ своје дубоко и безусловно задовољство због Сједињења и подржава Га на многе начине.

Срдачно је и славословно и благодарно обраћање наше Спаситељу нашем Христу, али и топла молба да благослови опет и опет ово Сједињење, да га прошири и да га учврсти непоколебиво, силом Часнога Крста, на Камену (Темељу) Истинске Вере и Љубави, „за сазидање Његовог Тела“, „да свијет вјерује“. Амин!

    Апостолски град Патра,
† Недеља Крстопоклона, 2. марта 2015. године (према црквеном календару)

† Кипријан (Митрополит) Оропски и Филијски


                                           
[1] Сва подвлачења у тексту су ауторова.

Извор: Званична интернет страница Митрополије Оропске и Филијске
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.