Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

8. 12. 2014.

Канонизације новопројављених Светитеља


Одлуком Светог Синода Цркве ИПХ Грчке од 15/28. јула 2014. године, прибројани су збору Светитеља већ званично признати светитељи у нашим сестринским Црквама Румуније и Руске Заграничне Цркве:
- св. Јерарх Гликерије Исповедник Румунски;
- преп. Јован Хозевит - Румун;
- св. Архиепископ Јован (Максимович) Шангајски и Санфранцискански;
- св. Митрополит Филарет (Вознесењски) Исповедник;

Њихова имена биће унешена и у званични синодски календар.

Такође је одобрено уписивање у календар за наредну годину појединих Светитеља чија се имена не налазе у уобичајеним Синаксарима и Минејима, али се већ дуги низ година уписују у календаре и указујемо им поштовање као Светима већ много година, чак и подизањем храмова у њихово име. Конкретно, ради се  о преп. Никодиму Светогорцу (Агиориту), преп. Козми Етолском и св. Нектарију Пентапољском и Егинском. Затим, потврђено је уписивање и св. Никите Тивејског, св. Јована Колоктениса - Митрополита Тивејског и преп. Арсенија Пароског.

Свети Синод је одобрио и новосастављене службе св. новомученицима Антонију Атинском и Јовану Калфи, које је саставио г. Елефтерије Хампедис, верно чедно наше Цркве, који је такође добио благослов за састављање службе св. Теофану Затворнику.

Одлуком Светог Синода Цркве ИПХ Грчке од 5/18.9.2014. прибројани су збору светих:
- св. новомученица Катарина из Мандре;  
- св. новомученик Јосиф из Десфине;
- преп. Пахомије Хиоски;
- преп. Партеније Хиоски;
- преп. Јероним Егински;

На заседању 8/21.10.2014, након извештаја Синодске комисије за догматска и канонска питања, одобрена је новосастављена служба св. Теофану Затворнику.

Преподобни Јован Румун

Преподобни Јован Румун

Свети Филарет Вознесењски

Митрополит Калист Коринтски (ИПХ Грчке) и свети Гликерије

 Свети Јован Шангајски

Свети Јован Шангајски

Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.