Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

13. 5. 2014.

РЕПУБЛИКА ГРЧКА
ЦРКВA ИПХ ГРЧКЕ
СВЕШТЕНИ СИНОД
Канингос 32 (3.спрат)
106 82 Атина
Tel. 2103828280 - Fax. 2103847385
ГРЧКA
Протокол бр.γ-1883


ПОСЛАНИЦА

Свој пуноти Цркве


Благодат Светога Духа данас нас сабра и сви узевши Крст Твој говоримо, благословен Који долази у Име Господње

Љубљена и вољена чеда у Господу,

На данашњи дан навршава се тачно 90 година од наметања календарске реформе Православној Цркви Грчке. 10. март, Друге недеље поста, проглашен је за 23. март, телеграфском Енцикликом тадашњег Архиепископа Атинског, Хризостома Пападопулоса. Благочестиви народ наше Отаџбине тада се поделио на оне који су усвојили календарску реформу -  новокалендарце и оне који су остали верни Светоотачким Предањима - „старокалендарце“, тј. Истински Православне Хришћане. Затим су уследили разни видови прогона народа Божијег, са циљем да прихвате новотарију. Али годину дана касније, током бдења православних на празник Возвиждења Часног Крста, у црквици св. Јована Богослова у Имитосу, око поноћи појавио се светлећи Крст Господњи. Ово Јављање је Божија потврда исправности наше Свештене Борбе. Током каснијих гоњења, утамничења, присилног скидања свештеничке одеће клирика, прогонства епископа, рушењa цркава и осталих страдања Истинске Цркве Христове, сећање на ово велико чудо Трећег Јављања Часног Крста било је подршка и извор снаге за Истински Православне.

Данас се онај кобни дан наметања календарске реформе подударио се са Крстопоклоном Недељом. Ова радосна подударност чини да овај дан буде посебно испуњен асоциативном симболиком, јер је тог дана прослављен величанствени радосни догађај Синодског саслуживања јединства и исповедања. С правом је прикладно у том тренутку узвикнути: „Јер гле, кроз Крст дође радост свему свету!

Заиста, данас, Благовољењем Божијим, прослављамо један велики радосни догађај: превазилажење тридесетогодишње поделе. Године осипања и подела су прошле. Гле, дан мира и слоге нас је обасјао.

Заиста, овај догађај сједињења оних који су некада били раздвојени је велико добро, према св. Василију Великом: „Стога, изгледа да је опште стање Цркве (ако смем употребити тако живописан израз, иако то може деловати превише унижавајуће) је као стари дроњак, који се увек лако цепао, са било којим изговором, и који никада неће моћи повратити своју пуну снагу. У такво време, дакле, потребни су велики напор и пуно труда како би Цркве могле, на неки начин, да имају користи од тога. Добро је дело да се делови, који су дотле били покидани, сједине."  ("Писмо свештенику из Тарса").

Ово добро дело остварено је прошлог уторка 5./18. марта ове године, у храму Пресвете Богородице „Цвет који не вене“ у Пиреју, где се Свети Синод Цркве Истинских Православних Хришћана Грчке састао, под председништвом Његовог Блаженства г.г. Калиника, Архиепископа Атинског и све Грчке, искључиво да би се бавио питањем сједињења и припајања Православне Црквене Заједнице Супротстављених, Цркви Истинских Православних Хришћана Грчке, које је остварено Благодаћу Божијом.

Еклесиолошки договор, заснован на закључцима званичног дијалога између те две стране, на четрнаестомесечном мукотрпном раду на остварењу сједињења, створио је детаљан еклесиолошки текст са насловом „Истинска Православна Црква насупрот јереси екуменизма: Догматска и канонска питања“, која чини чврсту еклесиолошку основу сједињења које је остварено.

Утврдивши ово, и након што су канонске препреке уклоњене, Епископи Православне Црквене Заједнице Супротстављених су сада пуноправни, канонски чланови нашег Светог Синода, а благочестиви верујући ове Заједнице напокон припадају једном, једином, црквеном Телу Цркве  Истински Православних Хришћана Грчке.

Али наша радост није само помесног карактера. Прошлог петка, 8./21. марта, одржано је међуправославно саветовање у манастиру Свебеспрекорне Богородице Дјеве у Мегари, на ком су учествовали (поред јерараха Цркве Истински Православних Хришћана Грчке) и јерарси Руске Православне Заграничне Цркве, уз присуство Његовог Високопреосвештенства Митрополита г. Агатангела, као и архијереји не-новотарске Цркве Румуније, под председавањем Његовог Високопреосвештенства Митрополита Власија. Током овог саветовања, расправљало се о сваком од чланова поменутог еклесиолошког текста, а јерарси су се са њим већ и суштински сложили, неколико дана раније. Разговарали су о другим догматским и канонским питањима и, Благодаћу Божијом, вишечасовно саветовање окончано са потпуном сагласношћу.

Објављивање и озваничење сједињења десило се током садашњег Синодског саслуживања јединства и исповедања, данас - у Крстопоклону Недељу, 10./23. марта у историјском манастиру св. Николаја у Пеанији, којим је началствовао Његово Блаженство г.г. Калиник, Архиепископ Атински и све Грчке, и Његово Високопреосвештенство г.г. Агатангел, Митрополит Њујоршки и Источноамерички Руске Православне Заграничне Цркве, уз учешће јерараха Цркве Истинских Православних Хришћана Румуније. Одабир места није био нимало случајан јер су се управо у овом манастиру 1962. године десиле епископске хиротоније и обнављање јерархије наше Цркве уз сарадњу архијереја Руске Заграничне Цркве. Овим међу-православним саслуживањем данашњи празник Крстопоклоњења представља и радосни догађај за читав свет. Прикладно је, дакле, да поновимо исти онај стих: "Јер, гле, кроз Крст дође радост свему свету!"

Истовремено, наша срца се са љубављу и незлобивошћу окрећу онима који су на различите начине сарађивали, и настављају да сарађују, у заиста светској саблазни поделе Православних у име јединства са инославнима, и који су напустили еклесиолошку и сотириолошку искључивост Православља. Позивамо их на покајање и на повратак у непомериве границе Истинске Вере и Истинске Православне Цркве Христове, где једино и постоји пунота Благодати и Истине.

У том смислу, очински подстичемо сву нашу духовну децу који учествују у радости наше Цркве, да наставе да се моле за учвршћење нашег сједињења, и да се оно прошири на све Истински Православне у Истини и Љубави Оца, и Сина, и Светога Духа. Амин!

У години Спасења 2014., 10./23. марта

СВЕТИ СИНОД

Архиепископ:
† Калиник Атински

Чланови:
† Акакије Атички и Дијавлијски
† Максим Солунски и Димитријадски
† Атанасије Лариски и Платамонски
† Јустин Еврипски и Евбејски
† Геронтије Пирејски и Саламински
† Хризостом Атички и Беотијски
† Мојсије Торонтски
† Димитрије Амерички
† Хризостом Етнијски
† Кипријан Оропски и Филијски
† Григорије Христијанопољски
† Фотије Маратонски
† Сергије Портландски
† Амвросије Филипски
† Амвросије Метонски
†Михаило Норски
†Силвано Лунски
† Климент Гардијкијски
† Теодосије Брестенски
† Христодул Теопољски
† Авксентије Фотички

На другим језицима:
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.