Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

18. 9. 2013.

Протокол бр. γ -1776
Атина, 16/29.7.2013.
Саопштење

свом клиру и свем верном народу широм наше земље

Љубљена чеда Цркве у Христу,

Свештени Синод Цркве ИПХ Грчке је на заседању 7/20.6.2013, на ком је детаљно истраживао питање тзв. мождане смрти, пресађивања и аутоматске сагласности, одлучио:

1. Појам мождане смрти је вештачки (произвољан). Мртав човек је онај код кога су дефинитивно престале кардиопулмоналне функције (=функције дисања и рада срца, прим. прев.). Онај ко је окарактерисан као „мождано мртав“ је у суштини тешко болестан. Узимање виталних органа од тешко болесног убрзава његову смрт и, са моралне тачке гледишта, сматра се као убиство.

2. Због тога се узимање виталних органа у сврху пресађивања сматра недопустивим. Прихвата се једино вађење или пресађивање невиталних органа, чије вађење не проузрокује смрт дародавца, као што је нпр. даривање једног бубрега.

3. Тзв. „аутоматска сагласност“ (тј. да се од самог почетка сматрају сви као дародавци органа, осим ако изјаве супротно) сматра се такође морално неприхватљивом.  Стога, обзиром да је изгласан такав закон, позивају се сви верни да се изјасне као не-дародавци органа, према приложеном обрасцу, због чега се позивају епитропи (чланови парохијских одбора, прим. прев.) свештених храмова да умноже фотокопије због дељења, код стола за дељење свећа. Напомињемо да није постављен рок за давање ове изјаве.

Због обавештења пастве, Свештени Синод је још одлучио да организује два сусрета у вези овог питања у Атини, у понедељак 10/23.9.2013., и у Лариси, у уторак 18.9./1.10.2013. Тачно место одржавања ће бити објављено.

По заповести Свештеног Синода
Генерални Секретар
† Епископ Маратонски Фотије

Образац за изјаву можете да нађете ОВДЕ

На другим језицима:
ГРЧКИ / ЕНГЛЕСКИ 
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.