Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

13. 2. 2013.

Синодска енциклика, 1950.

СИНОДСКА ЕНЦИКЛИКА

Благочестивом свештенству наше Свете Цркве ИПХ Грчке.

Атина, 13/26. маја 1950.

Љубљена у Господу чеда,
Благодат вам и мир од Бога, а од нас молитве и благослови.

Свештени Синод наше Свете Цркве, обавештен да се неки од наших благочестивих јереја небрижљиво односе према испуњавању својих обавеза које налазу Свештени Канони и исповедање које смо изложили 1935. године, дужан је да подсети и да објави следеће:

У години спасења 1935. објавили смо да је црква новокалендарских новатора расколничка. Понављамо то и сада и у вези са тим позивамо се на примену Првог канона Василија Великог, по којем су тајинства која савршавају новокалендарци, будући да су расколници, лишена освећујуће благодати.

Из тог разлога ви, браћо свештенослужитељи, не треба да у крило наше Свете Цркве примите иједног новокалендарца нити да му обавите иједну требу уколико он претходно не исповеди да осуђује календарску новотарију и не објави да је црква којој је припадао расколничка. Уз то, они које су крстили новатори, има да се миропомажу Светим Миром православног порекла, којега код нас има изобилно.

Користимо ову прилику да упутимо свим Истинитим Православним Хришћанима последњи отачки позив да приступе заједници са нама, што налаже интерес наше свештене борбе за отачко благочешће и представља велику жељу свих нас.

Позивајући вас, осећамо се дужни да се одрекнемо свих саблазни чији смо виновници и зато повлачимо све што смо написали и рекли од 1937. године до данас путем проповеди, декларација и енциклика, а што противречи начелима Православне Христове Цркве од Истока и наше свештене борбе за Православље, која су наведена у енциклици коју је издао Свештени Синод 1935. године. Иза свега што тамо пише стојимо и данас и то без икаквих одступања и измена, укључујући и академску дефиницију „потенцијално и актуелно“.

Све ово објављујемо последњи пут због малодушних и неодлучних хришћана чије спасење душевно желимо и наглашавамо још једном да нам је свима дужност да чувамо исповедање које смо дали у години 1935. неизмењено до краја живота наших, призивајући милост Божју на целокупно сабрање.

Стојмо добро.

Са пламеним молитвама

Свештени Синод
Председавајући
+ (бивши) Епископ флорински ХРИЗОСТОМ

чланови
+ Епископ кикландски ГЕРМАН
+ Епископ христијанупољски ХРИСТОФОР
+ Епископ диавлијски ПОЛИКАРП

Извор: "ТА ПАТРИА": том 11, Пиреј, 1995, стр. 153-158
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.