Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

16. 6. 2016.

Саопштење за јавност Међуправославног Саветовања Истински Православних Цркава



Милошћу Божијом, одржано је Међуправославно Саветовање Истински Православних Цркава Грчке, Руске Заграничне Цркве и Старокалендарске Цркве Румуније, у којем су учествовали Архијереји, свештеници, ђакони и лаици (мирјани), свега четрдесет.

Саветовање се састало у (атинском) месту Ахарне, Атика, у петак, 13/26. маја 2016, на позив Његовог Блаженства Калиника, Архиепископа Атинског и целе Грчке, а трајало је од 10.00 часова пре подне до 7.00 увече.






Из Украјине је дошао Првојерарх Руске Заграничне Цркве Митрополит г. Агатангел, из Републике Молдавије Преосвећени Архиепископ г. Георгије Кишињевски, а из Румуније дошла су тројица Архијереја: Преосвећени Епископи г. Софроније Сучавски, г. Гликерије Јашијски и г. Евлогије Сибињски.




Из Цркве ИПХ Грчке су Сабрању присуствовали Митрополити: г. Геронтије Пирејски и Саламински, г. Хризостом Атички и Беотијски, г. Григорије Солунски, г. Фотије Димитријадски, г. Мојсије Торонтски, г. Димитрије Амерички, г. Кипријан Оропски и Филијски, Епископи г. Амвросије Филипијски, г. Силуан Лунијски, г. Авксентије Етнски и Портландски, г. Амвросије Метонски и г. Климент Гардикијски.



Секретаријат Сабрања су сачињавали Митрополити г. Фотије Димитријадски и г. Кипријан Оропски и Филијски и Епископ г. Климент Гардикијски.



Циљ Овог Саветовања је био изучавање и подробне консултације о два важна документа, у вези којих је била постигнута пуна сагласност:
а) „Исповедање Вере Истински Православних Хришћана“ са намером да буде усвојена заједничка православна деклерација против екуменизма, и
б) „Истински Православна Црква и синкретистичка јерес екуменизма“.



 Ова два документа, која ће бити објављена, односе се непосредно, нарочито други, на тзв. Велики Сабор екумениста, који намерава да се састане на Криту, на Педесетницу, 6/19.6.2016.



Међуправославно Саветовање је било недвосмислено и дубоко свесно да припрема терен за Велики Свеправославни Сабор Истинског Православља, који ће се бавити, следећи Саборско Предање, питањем свејереси синкретистичког екуменизма.




На овоме Саветовању анализирани су разлози, због којих овај предстојећи Сабор екумениста, ни на који начин, не може да се сматра за „Свети“ и „Велики“, а учињен је и историјски преглед тока отпадништва тзв. Екуменског покрета, које се појавило почетком 20. века, прошао је многе фазе, а у нашим данима је већ у своме врхунцу.




Ово историјско и веома важно Саветовање прошло је у атмосфери узајамног поштовања, разумевања, једнодушја и духа мира, чисте ревности и љубави у Христу.




Из Секретаријата Међуправославног Саветовања.

Извор: Званична страница Цркве ИПХ Грчке (на грчком, енглески превод)


Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.