Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

15. 12. 2013.

Посета Румунији
(преузето са званичне странице Митрополије Атичке и Беотијске)


Четвртак, 12. децембар 2013.

У тродневној посети Православној Цркви Румуније светоотачког календара под Високопреосвећеним Митрополитом г. Власијем били су наш Митрополит г. Хризостом, који је пратио Архиепископа Цркве ИПХ Грчке г. Калиника. Заједно са њима су били и архијереји Митрополит Пирејски г. Геронтије, Маратонски г. Фотије и о. Сава из Србије.

За Румунију су кренули у понедељак 9. децембра, а вратили се у отаџбину, у четвртак 12. децембра.

Архијереји су били топло дочекани на аеродрому у Букурешту од стране двојице архијереја и свештеника. Отишли су у место Кукова, у мушки манастир Пресвете Тројице, и у наставку отпутовали у мушки манастир Преображења Господњег у Слатиори. Тамо их је у дирљивој атмосфери примило седам архијереја са Митрополитом г. Власијем, који се сећао, као што је помињао, некадашње посете Његовог Блаженства г. Калиника заједно са другим архијерејима, под блажене успомене Митрополитом Коринтским г. Калистом. Тада је наиме г. Власије био ђакон, а Његово Блаженство - Митрополит Ахајски.

Архијереји су примили велики благослов поклонивши се моштима св. Гликерија. У наставку дводневног боравка у манастиру Преображења остварено је синодско саветовање од стране осам архијереја румунског Синода под митрополитом г. Власијем са учешћем Његовог Блаженства г. Калиника и његове архијерејске пратње, који су расправљали о црквеним темама.

Након заседања архијереји из Грчке кренули су заједно са свим епископима из Румуније у град Сучава, где су посетили женски манастир св. Димитрија са намером да се изблиза сусретну са Епископом Демостеном. Након многочасовног разговора међу епископима, Његово Блаженство и његова пратња кренули, уз пратњу румунских архијереја, су у женски манастир Покрова Пресвете Богородице у подручју Њамц.

Следећег дана, у среду, Архиепископ, наш владика (мисли се на Митрополита Атичког Хризостома, обзиром да је текст преузет са званичне странице Митрополије Атичке, прим. прев.), и архијереји, у пратњи једног од румунских архијереја, кренули су на пут повратка. Последње место на којем су се зауставили било је манастир Успења у Букурешту.

У четвртак ујутру, у 11.30 стигли су у Грчку. Целокупна посета је доживљена као нарочито плодоносна и корисна. Доброта, гостопримство, љубав у Христу свих архијереја, јереја, ђакона, монаха и монахиња у Румунији одавале су обележје истинских хришћанских односа.

Где год да су архијереји наше Цркве стали, доживели су топао дочек и изобилно гостопримство.

Оно што је дирљиво и важно је чињеница да су наша православна браћа у Румунији успела благодаћу Божијом и својом вољом, у периоду од двадесет и три године, кренувши готово од нуле, да издигну веома високо своју Цркву.

Несхватљив је успех да неко створи и изгради у толико кратком временском периоду толико манастира и храмова. Реч је заиста о ЧУДУ!

Вредно је нагласити да су се Архиепископ и његова пратња поклонили нетрулежним моштима преп. Параскеве у граду Јашију, а такође и свештеничком фелону св. Јована Златоустог, који се чува у црквеном музеју у граду Роман.




























Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.