Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

13. 2. 2013.

ЕНЦИКЛИКА ИЗ 1848.

(одломак преузет из књиге „Окружна посланица Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве свим православним хришћанима“, Санкт-Петербург 1850.)

Вери нашој, браћо, почетак није од људи и не кроз човека, него кроз откривење Исуса Христа које су проповедали Божанствени Апостоли, утврдили свети Васељенски сабори, предали по прејемству велики мудри Учитељи васељене и запечатили својом крвљу свети Мученици! Држимо се исповедања које чисто примисмо од толиких мужева, одбацујући сваку новотарију као савет ђаволски: онај који прихвата нво учење исповеда да му Православна Вера није предата савршена. Али, будући да је савршено објављена и изражена, она не допушта ни скраћивања ни додавања нити ма какву другу измену и онај који се дрзне то да учини или саветује или да помисли, тај се већ одрекао вере Христове, већ се добровољно подвргао вечној анатеми за хулу на Духа Светога, као да је Он (Дух Свети) говорио несавршено у Писмима и на Васељенским саборима. Ту страшну анатему не изговарамо сада ми, него ју је изрекао пре свих Спаситељ наш (Мт 12,32): који рече против Духа Светога, неће му се опростити ни у овом веку ни у будућем; изрекао ју је Божанствени Павле (Гал 1,6): Чудим се да се од онога који вас позва благодаћу Христовом тако брзо одвраћате на друго јеванђеље, које није друго, само што вас неки збуњују и хоће да изврћу Јеванђеље Христово. Али ако вам и ми или ангел са неба проповеда Јеванђеље другачије него што вам проповедасмо, анатема да буде! Изрекло је ову анатему и седам Васељенских сабора и цели лик Богоносних Отаца. И зато су се сви који смишљају неку новину – јерес или раскол – добровољно обукли, по речима Псалмопојца (Пс 108, 17) у клетву као у ризу, па били то патријарси, или клирици или мирјани; ако је ангел са неба – и он анатема да буде, ако вам проповеда еванђеље другачије него што примисте. Тако су расуђивали наши Оци, пазећи на душеспасоносне речи Павлове – и истрајали су чврсте и непоколебљиве вере која им је предана, сачували су је неизмењеном и чистом сред толиких јереси и предали је нама целу и неповређену, како се излила из уста првих служитеља Слова. Тако расуђујући, и ми ћемо је наредним нараштајима предати исту такву какву смо је примили, без икакве измене, како би и они, као и ми, непостидно и без прекора могли говорити о Вери својих предака.

Године 1848, месеца маја, 6. дана.

Својеручно потписали:
АНТИМ, Божјом милошћу архиепископ Константинопоља, новога Рима и васељенски патријарх, у Христу Богу љубљени брат и богомолитељ.
ЈЕРОТЕЈ, Божјом милошћу патријарх Александрије и целог Египта, у Христу Богу љубљени љубљени брат и богомолитељ.
МЕТОДИЈЕ, Божјом милошћу патријарх великог града Божјег Антиохије и целог истока, у Христу Богу љубљени брат и богомолитељ.
КИРИЛ, Божјом милошћу патријарх Јерусалима и целе Палестине, у Христу Богу љубљени брат и богомолитељ.

Извор: "Ревнитељ" бр. 9, стр. 23-24
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.